Smaczne i zdrowe – Makaron (durum)

Posted: 8 października 2013 in O wszystkim i o niczym

Jak każdemu, mi również zależy na tym aby jeść jak najzdrowsze produkty. Od dłuższego czasu czytam na różnych forach, oraz oglądając filmiki na YouTube słyszę o makaronach z pszenicy DURUM. Szukałem tych makaronów i nigdzie nie mogłem znaleźć a dlaczego ? bo źle patrzyłem. Dziś pojechałem do Lidla bo w gazetce napisali, że będzie królik, którego jakiś czas temu kupiłem i po raz pierwszy w życiu zrobiłem – był pyszny. Okazało się, że królika nie ma 😦 będzie dopiero od 10 października (kupię ze 3 sztuki bo promocja :)), więc na spokojnie pospacerowałem po Lidlu i zacząłem czytać dokładnie makroskładniki różnych produktów i o ile mąki orkiszowej, którą również szukam nie znalazłem to jakie było moje zaskoczenie jak odkryłem, że z ok. 10 różnych makaronów 8 to makarony z pszenicy DURUM.

Kupiłem kilka rodzajów w tym jeden taki kolorowy (świderki). Zrobiłem dziś na obiad i powiem szczerze smakuje lepiej niż mój ulubiony jak do tej pory Lubella pełne ziarno, więc polecam. Poniżej krótki opis tego produktu jaki znalazłem, gdzieś na necie.

makaron

  • Jednym z plusów takiego makaronu jest to, że nie skleja się po ugotowaniu.

Najlepsze makarony powstają z pszenicy Durum. Są bogatsze w błonnik, makro i mikroelementy niż makarony ze zwykłej pszenicy. Makarony z pszenicy Durum mają lepszy smak (chociaż to rzecz gustu), a po ugotowaniu nie sklejają się. Wysoka zawartość barwników karotenoidowych w Durum powoduje, że wytworzone z niej produkty łatwo rozpoznać po żółtawym zabarwieniu. Makarony ze zwykłej mąki są bielsze, a czasami nawet szarawe. Durum to gatunek pszenicy o bardzo twardym i nieco większym od pospolitej pszenicy ziarnie. Durum nie rośnie w Polsce, ze względu na nieodpowiedni klimat. Jest sprowadzana z Kanady, USA, Argentyny lub z basenu Morza Śródziemnego. Mąka uzyskana z pszenicy durum to semolina. Może mieć postać kaszki lub mąki w zależności od tego jak drobno i ile razy była mielona. Oba półprodukty (mąka i kaszka) są używane w produkcji makaronów. Świetnie nadają się również do pierogów, pizzy, puddingów, gnocchi i chałwy.

Smacznego 🙂

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s